Spinnefiskeri efter hornfisk

Spinnefiskeri efter hornfisk, kan både være sjovt, og til tider også effektivt.
Denne form for fiskeri er den måske mest udbredte til hornfisk, hvor alle aldre kan være med. Selvom spinnefiskeri er forholdsvis nemt at komme igang med, er der meget man kan gøre for at optimere sit fiskeri.

Selve spinnefiskeriet efter hornfisk er ikke det dyreste, og man kan ofte komme igang for nogle hundrede kroner. Dog skal man undgå ikke at købe for billigt, da glæden ved fiskeriet hurtigt kan bliver afbrudt af linekludder o.lign.

Selvom man fanger fint med hornfisk med spinnefiskeri, så er det ikke denne form for fiskeri der er bedst. Mange års erfaring viser at medefiskeri efter hornfisk, er den bedste metode til de langnæbbede.

Hvordan spinnefisker man?

Spinnefiskeri efter hornfisk er både nemt at komme igang med, og kræver ikke den store viden. I realiteten kan du ikke gøre noget forkert, så længe du hjuler “hurtigt” ind!
Faktisk så kan du ikke hjule for hurtigt ind, næsten kun for langsomt.
Hornfisken elsker nemmelig fart, og hugger meget impulsivt hvis et blink suser forbi, da den føler sig truet af blinket.

Alt an på hvilken form for krog man fisker med, så er det vigtigt at indstille sin bremse derefter. Med almindelige kroge er det en god ide at fiske med en lidt hård bremse, så hornfisken bliver ordentligt kroget. Fiskes der derimod med silkekrogen, så er det helt omvendt. Silkekrogen skal ikke “kroge” hornfisken, men tilgengæld vikle sig ind i næbbet på den. Derfor skal bremsen være så løs som muligt, så silkekrogen ikke bliver hevet ud af næbbet på den, ved hug.

Opsætning

Trekrog og silkekrog til hornfisk
Blink til hornfisk med henholdsvis trekrog og silkekrog

Opsætningen til spinnefiskeri er super enkelt, og kræver ikke den store forklaring.
Det eneste fiskeriet kræver er en stang, og nogle essentiele hornfiskeblink.

For bedst mulige opsætning, så bindes en lås/hægte fast på linen fra hjulet, så blinket kan bevæge sit frit. Derefter hægtes blinket fast, og fiskeriet kan påbegyndes.

Fiskestang

Til spinnefiskeri er en stang på 7-10 fod at foretrække, da den vil kunne give et godt og langt kast. En fiskestang på 7-10 fod svare ca. til en længde på 2-3 meter.

For at få det optimale kast, skal fiskestangen have en kastevægt, som lægger mellem vægten ens blink. En stang som har en kastevægt på 10-30 gram, er meget passende til dette fiskeri.

Man ser desværre ofte nybegyndere eller børn stå med et billigt fiskesæt og knap  kunne kaste ud. Personligt anbefalder jeg at man tager ud til sin nærmeste fiskebutik, og ser hvad de har. Meget ofte kan de give en god pris på godt begyndersæt, som slår alle fiskesæt fra de forskellige dagligvarebutikker.

Hjul

Når der skal vælges et hjul til spinnefiskeri efter hornfisk, så kræves der ikke så meget af det. En god ide er dog at vælge et hjul, som har en passende størrelse til stangen.
En stang på 7-10 fod passer fint sammen med et hjul på 1500-2500.

(En vigtig ting er at løsne bremsen på hjulet, hvis man medefisker. Skulle der komme en stor hornfisk, eller måske en havørred, så betyder det at den ikke ryger i vandet.)

Line

 • Line til hjulet

  Til spinnefiskeri efter hornfisk, så kan næsten alle typer og størrelser liner bruges, da hornfisken sjældent kommer over 1 kg. Dog kan det anbefales hvis muligt, at man anskaffer sig fletline til sit fiskehjul, da det sjælendt kludder.

  Den bedste tykkelse til fletline er mellem 0.12-0.20, og 0.15-0.23 når det er monofil line.

Blink

Blink til fiskeri efter hornfisk
Blink til fiskeri efter hornfisk

Selvom næsten alle blink kan bruges til hornfisk, er der stadig nogle som er bedre end andre.
Den største faktor for at et blink er godt til hornfisk, er at den kan spinnes hurtigt ind!
Derfor er et blink som er langt og tyndt essentielt til dette fiskeri.

Der findes mange gode blink på markedet som er lavet til dette formål, som kan erhverves for små penge. De kan bl.a. købes hos Fisk & Fang.

Kroge

 • Silkekrogen

  Silkekrogen er over de sidste par år blevet en hyppig genstand i mange folks fisketasker, når de skal fiske hornfisk. Det er heller ikke så underligt når man tænker på ideen bag silkekrogen.

  Til tider kan det være en udfordring at kroge hornfisk på almindelige kroge, da de ikke kroges godt i næbbet.  Fisker man derimod med silkekrogen som har mange tynde silketråde i sig, vil hornfiskens næb nemt blive viklet ind.
  Eftersom hornfisken ikke bliver direkte kroget, så er det vigtigt at man ikke laver modhug når den hugger. Hvis man derfor indstiller sin bremse på hjulet så den er løs,

  Silkekrogen er udover at være utrolig effektiv også super god til børn eller begyndere, da de ikke kan komme tilskade. Silkekrogen har nemmelig modsat sit navn ingen krog el.lign.. Måden man fisker med silkekrogen er ved at sætte den fast i svirvlen på sit blink, som vist på billedet. Man starter med at føre den ene ende gennem svirvlen, så den er halvt igennem. Den modsatte ende åbnes så den danner en løkke. Derefter tager man den ene ende af silkekrogen, og føre igennem den anden ende af silkekrogen, og strammer til.

 • 3 krog

  Som nævnt ovenover, så er 3 kroge ikke altid det bedste valg til fiskeri efter hornfisk. Men med den rette opsætning, så kan man sagtens fange mange hornfisk som med silkekrogen.

  Den bedste opsætning til fiskeri med 3 krog, er ved at have 7-10cm line mellem blink og krog. Med denne metode vil man kunne øge chancen for krogning i de blødere dele omkring mundregionen på hornfisken.

  Når det så er sagt, så er det ikke umuligt at fange hornfisk på et standard opsætning med blink/3 krog.

Se den fulde video ved at klikke her her

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar her
Venligst intast dit navn her